torsdag 10. juli 2008

Useriøst om dødsulykker på veiene


Mens svenskene, i dette tilfellet forsikringsselskapet Folksam, gjør grundige analyser av virkelige ulykker, og konkluderer deretter, er samferdselsminister Liv Signe Navarsete mer opptatt av å komme med flåsete slengbemerkninger og ansvarsfraskrivelse enn å ta tak i problemene. Navarsete mener kort sagt at bilistene får skylde på seg selv om de blir drept i trafikken:
- Vi kommer aldri lenger ned på ulykkesstatistikken hvis ikke den enkelte bilisten hadde gjort helt enkle ting som å bruke bilbelte, holde fartsgrensen og kjøre uten bruk av rusmidler.
Dette er så klart den billige, og fullstendig useriøse løsningen. Det gjelder selvsagt å øke marginene for føreren, slik at et øyeblikks uoppmerksomhet ikke nødvendigvis blir fatalt. Ifølge Folksam, som altså har forsket på virkelige ulykker og ikke bare lekt med statistikk og datasimuleringer, ble det bare i 13% av ulykkene utvist uaktsom kjøring (rus, høy fart) som gjorde ulykken uunngåelig. Veiens sviktende sikkerhetsstand forårsaket 72% av ulykkene.

I stedet for å utbedre denne sikkerhetsstanden, som står for 72% av ulykkene, så velger heller Navarsete, i tråd med "god Norsk" samferdselspolitikk, å innføre en fullstendig urimelig, integritetskrenkende og lite effektiv (dog med stort inntektspotensiale for statskassen...) overvåking av bilister på utsatte strekninger.

Ingen kommentarer: