torsdag 31. juli 2008

Politisk humor - ja takk

Komiker Espen Thoresen etterlyste for noen dager siden mer politikk i norske stand-up show, noe som ble lunkent mottatt i miljøet. Politikerne selv har ikke problemer med "litt kjærlig mobbing", og Henrik Thodesen, som tydeligvis livnærer seg som stand-up komiker (selv om jeg aldri har hørt om ham, og det gjerne er like greit), gjør sitt beste i dagens utgave av Dagbladet. Problemet er bare at det ikke er en smule morsomt:
Selvfølgelig har vi en del ufattelig dumme, tåpelige og ikke minst pinlige politiske hendelser friskt i minne, som FRP-byråd i Bergen, Øistein Christoffersen, som sammenliknet integreringspolitikk med det å oppdra hunder, Per Sandbergs tre akevitt og en øl, Per Sandbergs utspill om at klimaendringene ikke er menneskeskapte og Per Sandbergs utspill om at veiene må bli bedre slik at fyllekjøring ikke blir så farlig. Disse eksemplene og flere andre med Frp-profiler i hovedrollene slår likevel beina under seg selv, da debatten handler om satire mot politiske maktmennesker og ikke bygdeorginaler.
Per Sandbergs argument om bedre veier er forøvrig, om enn klossete formulert, ganske relevant. Det bør være et mål å bygge veier så sikre som mulig, slik at en ulykke ikke nødvendigvis er forbundet med potensielle frontkollisjoner og død. Men bevares, man kan selvfølgelig parodiere utspillet, formuleringen legger jo opp til det. Å i stedet avfeie ham som en bygdeoriginal er bare tåpelig.

Personlig ser jeg gjerne mer politisk satire i Norge, og den trenger for all del ikke å være "kjærlig" for min del, men den bør i det minste være morsom. Og i motsetning til denne Thodesen så tror jeg norske politikere har mer enn nok ammunisjon å bidra med, selv om de ikke skyter sine jaktkompiser med hagle, og selv om de sykler med hjelm.

Ingen kommentarer: