onsdag 2. juli 2008

Stjernenes kamp mot seg selv

I stedet for en anmeldelse av Leonard Cohens konsert i Oslo i går kveld, kjørte Dagbladet en artikkel om hvordan Cohen i prinsipp nekter pressefotografer å ta bilder av ham, eller av hans publikum, under konserten. Resultatet ble riktignok publisitet, men langt ifra den typen som han sikkert skulle ønske.

Cohen er slett ikke alene om dette fenomenet. Flere og flere store, og mindre, stjerner som kommer til Europa for å spille konserter stiller fullstendig urimelige krav til pressefotografene, med den konsekvens at deres konserter ikke får publisitet - eller i hvert fall ikke i den grad de kunne fått. Man kan jo undre seg over hva som er poenget med denne selvdestruktive oppførselen? Først fremmedgjør de hele sin yngre fanskare, "mp3-generasjonen", gjennom å kalle dem snyltere, tyver og kriminelle. Og nå vil de ikke en gang ha omtale med ledsagende bilder i de større nyhetsmediene. Det er fascinerende å være vitne til denne utrettelige kampen mot sitt publikum, en kamp som foregår på flere fronter, som til syvende og sist rammer artisten selv.

Heldigvis finnes det hederlige unntak, artister som våger å gå "mot strømmen", og gi publikum det de vil ha. Trent Reznor og Nine Inch Nails lar fansen laste ned sitt nyeste album, The Slip, alldeles gratis i alle slags formater, og uten DRM-beskyttelse. En sympatisk gest og et viktig statement som neppe gjør ham mindre populær hos fansen.

Ingen kommentarer: