tirsdag 1. juli 2008

Om bensinpriser og sånt

Ikke overraskende kan Nettavisen.no melde at 7 av 10 nordmenn slakter regjeringens avgiftsøkning på bensin og diesel. Det er godt å se at nordmenn ikke har blitt fullstendig hjernevasket etter tiår med politisk kamp mot bilismen og bilistene.

Statssekretær Roger Sandum forsvarerer seg med at de høye drivstoffprisene vi ser nå ikke er en konsekvens av avgifter, men av markedet. Og ganske riktig, det er naturligvis markedet og oljeprisen som gjør at bensinen har steget med et par kroner per liter i løpet av våren. Det burde derfor være fullstendig overflødig å slenge noen ekstra øre på denne allerede skyhøye prisen, tilsynelatende bare for å peke nese til bilistene. Såvidt jeg ser har regjeringen i nabolandet Sverige droppet sin varslede avgiftsøkning, med henvisning nettopp til markedsprisen. Det finnes ikke noen fornuftig grunn til å øke den ytterligere slik situasjonen er nå.

Videre virker Sandum å gå bort fra miljøaspektet, sannsynligvis fordi selv han innser at disse få ørene ikke vil ha noen som helst effekt på bilkjøringen, "klimaforlik" eller ikke, og presenterer det like godt som en ren fiskal avgift:

- Vi får 135 millioner i inntekter fra avgiftsøkningen. Samtidig vil regjeringen satse det tradobbelte av dette på andre gode tiltak, som for eksempel kollektivtrafikk, sier han til avisen.

Jaha... Så problemet er ikke miljøet, men at den Norske Stat mangler 135 millioner for å få statsbudsjettet i balanse? Høres ikke helt plausibelt ut. Og om det så skulle være slik, hvordan kan denne Sandum rettferdiggjøre at det er bilistene ene og alene som skal dekke inn dette beløpet?

Ingen kommentarer: