fredag 25. juli 2008

Party-Giske på en snurr


Trond Giske har tydeligvis blitt utsatt for hard lobbyvirksomhet av sine kompiser i underholdningsbransjen, og det er ikke helt umulig at det har blitt noen drinker for mye på deres regning. Ifølge Teknofil.no har Giske nemlig fått sansen for en ny avtale i England, mellom musikkbransjens interesseorganisasjon (BPI), britiske myndigheter og ledende nettleverandører, som skal dømme påståtte fildelere allerede etter anklager fra BPI. De påståtte fildelerne får først en advarsel, deretter risikerer de å få strupet hastigheten på bredbåndslinjen sin. De overvåkingskåte engelskmennene går dog ikke like langt som sine franske kollegaer, som helt enkelt kutter bredbåndet tvert av for påståtte pirater. Uten domsavgjørelse, og uten tilstrekkelig med bevis.

Det fremgår ikke klart i Teknofil.no's artikkel hvilken av disse løsningene Giske ønsker å innføre i Norge, men argumentasjonen fremføres i hvert fall i uklanderlig politikerstil: Enkel og tåpelig.
- Det er de som legger ut de store ulovlige samlingene som vil bli stengt ute. Og det er jo ikke så urimelig at de som bryter lov om opphavrett faktisk får en straff for det, sier Giske til NRK.
Problemet er naturligvis at det ikke er opp til en domstol å fastslå om de berørte faktisk har brutt noen lov eller ikke, slik det er vanlig å gjøre når man mistenker at en forbrytelse er begått. Det er derimot opp til en mildt sagt tvilsom underholdningsbransje å samle inn "bevis" (og jeg bruker ordet i dets videste forstand) i form av screenshots og lister med ip-adresser, og altså opp til nettleverandøren å agere som dommer. Det blir i det hele tatt en Kafka-prosess der den anklagede ikke får mulighet til å forsvare seg, og der ikke holdbare "bevis" danner grunnlaget for en heksejakt.

Gratulerer, Giske, du er virkelig i siget for tiden!

Ingen kommentarer: