onsdag 22. oktober 2008

"Takk for dårlig utført arbeid"

Regjeringsens krisepakke for bankene kan føre til hyggelige bonuser for bankfolket når finansmarkedet kommer i gang igjen. Javisst, det er jo naturlig at det vanker bonuser for gode prestasjoner. Hva som derimot ikke er like naturlig er å gi bonuser som takk for å ha kjørt bedriften ut mot kanten av stupet:
Hvor store bonuser toppsjefene kan vente seg for 2008, ville bankens styreleder Anne Carine Tanum ikke snakke om med Dagsavisen tirsdag.
Om noen av toppsjefene får en krone i bonus for et så katastrofalt år som 2008 vil det være intet mindre enn en fullstendig skandale.
Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) vil ikke pålegge banker som mottar hjelp over krisepakken, om å avstå fra å gi sine toppsjefer bonus
Dette er også en skandale, vil jeg påstå. Stoltenberg ønsker altså, i rak motsetning til sine kollegaer i USA, Sverige, England og andre europeiske land, å hjelpe bankene økonomisk uten krav om å droppe utidige bonusutbetalinger i krisetider.

Er det jeg som har misforstått hensikten med et bonussystem? Er det ikke til for å motivere ansatte og ledelse, og gi ekstra utbetalinger når bedriften går bra og/eller den enkelte har gjort seg positivt bemerket? Det føles ikke som om dette er grunn til bonusutbetaling:
"Jaha, Johnsen, da har vi gamblet bort penger i USA, vi har lånt ut over evne i Baltikum, og nå behøver vi statlig hjelp for å få oss på beina igjen. Gratulerer, du har helt klart gjort deg fortjent til en romslig bonusutbetaling i år!"

Ingen kommentarer: