tirsdag 7. oktober 2008

Ingen er imponert, del 2


Flere lekkasjer dukker upp fra statsbudsjettet, som presenteres om en liten halvtime, deriblant endringer i arveavgiften og formueskatten.

Å øke fribeløpet i arveavgiften fra 250.000 kroner til 470.000 kroner er selvfølgelig et lite steg i riktig retning, men det er jo så alldeles for lite. Denne fullstendig uetiske skatten burde være en sagablott for lenge siden, og det er en skam at ikke regjeringen kan ta det tapet på 2,7 milliarder kroner som denne skatten årlig utgjør, og avskaffe den.

Videre ser det ut til at regjeringen velger å gi med den ene hånden og ta med den andre når det kommer til formueskatten - også en fullstendig umoralsk skatt som burde vært fjernet for lenge siden, og som for eksempel nabolandet Sverige har avviklet, etter lenge å ha hatt et bunnfradrag på 1,5 millioner kroner, i kontrast til Norges 350.000 kroner, som nå altså foreslår økt til 470.000 kroner. Problemet er bare at man samtidig utvider grunnlaget for denne skatten, og innfører nye skjerpelser, slik at resultatet ikke på noen som helst måte blir en forbedring, og sannsynligvis vil føre til at verdier flyttes ut av landet. Dette er i beste fall en endring for syns skyld, en endring man har brukt tid og penger på å pønske ut, og som til syvende og sist ikke gavner noen.
Bunnfradraget i formuesskatten foreslås i statsbudsjettet øket fra 350.000 kroner til 470.000 kroner. Samtidig skal grunnlaget for formuesskatten utvides, ved at ligningsverdiene på næringseiendom økes. Regjeringen ønsker dessuten å fjerne 80-prosentregelen, som vil gi betydelige skatteskjerpelser for de mest formuende.
Det blir spennende å se om det dukker opp noe som helst positivt i dette statsbudsjettet. Så langt er jeg langt ifra imponert.

Ingen kommentarer: