torsdag 4. september 2008

Stoltenbergs løfter - en vits


Statsminister Jens Stoltenberg påstår at regjeringen vil bruke flere titalls milliarder kroner på vei og jernbane de neste ti årene. Det er vanskelig å vite om man skal le eller gråte over et slikt utspill.

Først og fremst, "flere titalls milliarder" kan som kjent bety så mangt. La oss forutsette 30 milliarder, noe jeg mistenker er i overkant av hva man kan forvente, basert på tidligere løfter og påfølgende løftebrudd. Det tilsvarer et tillegg på meget beskjedne 3 milliarder kroner per år. Dette for å sette summene i litt perspektiv.
- Alt kan ikke tas på ett år, men vi må øke bevilgningene hvert år fremover slik at satsingen blir betydelig, sa Stoltenberg fra talerstolen på Arbeiderpartiets landsstyremøte.
I praksis betyr det at bevilgningene til vei og jernbane i beste fall kommer til å holde tritt med prisøkningen og med statsbudsjettet forøvrig, og ikke sakte ytterligere akterut. Meget langt unna et "løft".

Videre er det vel all grunn til å anta at disse veimilliardene slett ikke kommer til å bli skattefinansierte, slik det intelligente alternativet ville vært, men at de vil komme i form av enda flere bompenger, i tråd med regjeringens politikk. Man har jo allerede åpnet for at bygging av jernbaner kan bompengefinansieres, jfr. "bybanen" i Bergen. Dermed behøver regjeringen bare å skru avgiftsskruen hardere til på bilistene, og vips så har man skvist fram de nødvendige milliardene, uten å røre den berømte statskassen.

Dagbladet.no siterer forøvrig Stoltenberg på følgende:
- Vi er et land med store avstander. Da må vi ta ansvar for en infrastruktur som gjør at landet vårt henger sammen, og som gjør at vi kan reise og transportere varer og tjenester effektivt rundt i Norge, sa Stoltenberg.
Man kan jo lure på hva som plutselig, etter alle disse årene, skulle fått Stoltenberg til å se lyset, og innse hva de fleste oppegående borgere i Norges land har ropt og skreket om år etter år? Og hvorfor skulle man plutselig endre kurs nå, og faktisk begynne å bygge ut en anstendig infrastruktur?

Regjeringens samferdselspolitikk og Jens Stoltenbergs premature valgfleskutspill er intet mindre enn en stor, en pinlig stor, kalkun.

4 kommentarer:

IvarE sa...

"flere titalls milliarder kroner på vei og jernbane" - "må tas over flere år" - loves ett år før valget, av mannen som konsekvent har rakket ned på alt som smaker av vei-investeringer, og som ved flere anledninger har forsøkt å bortforklare det forrige settet med luftslottløfter med at "dette var ikke løfter, det var målsettinger" ...

Nå må da folk snart slutte å stole på denne gjøkungen og mafiaen hans!

Unknown sa...

Dette er det samme som alltid kommer fra den kanten før ett valg.
For og si det enkelt så stoler jeg ikke på Jens lenger enn jeg kan kaste han, og det er ikke særlig langt.

Husker dere skolemat ordningen ?
Problemet er att det Norske folk husker dårlig og Jens er jo SÅ kjekk....

Unknown sa...

Den raudgrøne regjeringa vann hovudsakleg valget pga at dei ønska å styrka felleskapsverdiane. Dette ser me ma. i at det blei gitt 20 milliardar til kommune-Noreg. Under Bondevik var dette eit forsømt punkt og mange kommunar var på god veg ned i rennesteinane. Det tar tid å fiksa opp i rotet til den forrige regjeringa, men dei har uansett gjennomført dei fleste av løfta sine allereie.

Dagens regjering har ma sørga for at barnehagedekninga nå er over 98,5%, arbeidsløysa er svært låg, avgifter har blitt fjerna eller redusert (førarkort, pass, foretaksregister...), sterk satsing på jernbane, 20 milliardar ekstra til kommunane, over 10000 nye årsverk i eldreomsorgen.


Gjennomgangen til VG og Dagbladet viser at regjeringa har fått til langt meir enn den forrige. Dvs. store deler av det som blei lova før valget er allereie innfridd. Matpris, bensinpris og renteauke er sterkt knytta til den globale økonomien. Det blir difor feil å skylda på regjeringa her. Når det gjelder sosial boligbygging; trur du verkeleg ei mørkeblå regjering hadde satsa meir på dette?
Dagens regjering har ma sørga for at barnehagedekninga nå er over 98,5%, arbeidsløysa er svært låg, avgifter har blitt fjerna eller redusert (førarkort, pass, foretaksregister...), sterk satsing på jernbane, 20 milliardar ekstra til kommunane, over 10000 nye årsverk i eldreomsorgen.

Den Politiske Flyktning sa...

Lurer på hva noe av det trond i kommentaren over sier egentlig har med saken å gjøre - bevilgninger til vei og jernbane?

Litt morsomt forøvrig at den godeste trond gir regjeringen æren for den lave arbeidsløsheten, mens matpriser, bensinpriser og renteøkninger tilskrives "den globale økonomien". Ubeskjedent og våsete, i kjent Ap-stil. Stå på, trond! Er det Trond Giske som skjuler seg bak navnet, kanskje?