torsdag 25. september 2008

Snusforbud - Snusfornuftig overformynderi

Levanger kommune ønsker å nekte sine ansatte å bruke snus i arbeidstiden. Dette forslaget ses tydeligvis på som en forlengelse av vedtaket om å forby de ansatte å røyke i arbeidstiden. Problemet er bare at det ikke finnes noen rasjonelle argumenter mot et snusforbud på arbeidsplassen.
  • Snus sjenerer ikke omgivelsene, det gjør derimot sigarettrøyk.
  • Man blir ikke "passiv snuser", altså skader ikke snusen andre enn snuseren selv.
  • En snuser behøver ikke ta seg en ti minutters pause for å legge en snus under leppa. Snuseren kan uforstyrret fortsette å arbeide. Altså går ikke snusingen ut over arbeidet.
Da gjenstår bare emosjonelle argumenter, av typen "men snus er jo skadelig for helsen". Kanskje det, men det er like fullt et lovlig nytelsesmiddel som kan kjøpes av alle over 18 år. Det er ikke et rusmiddel, og forringer ikke brukerens prestasjoner, slik alkohol gjør. Om noe så kan man sammenligne det med å ta en kaffe. Kanskje man skal forby kaffepausen også, da?

Så lenge bruken av snus ikke på noen måte påvirker en ansatts mulighet til å utføre sin jobb, og heller ikke påvirker dennes kollegaer negativt, finnes det ingen grunn til å drive med denslags overformynderi som Levanger kommune gjør.

3 kommentarer:

Håvard sa...

Helt enig... hvorfor ikke la snusere skade helsa si hvis de vil.. dette blir for dumt av kommunen

Anonym sa...

Enig på alle punkter. "Jeg liker ikke snus, derfor skal ikke du ha det heller". Det kunne like gjerne vært "jeg liker ikke kaffe" osv.

Hadde jeg vært ansatt i Levanger kommune, ville jeg snust som aldri før, dobbelt opp, og sagt: "Det har ikke du noe med å legge den stygge lille nesa di oppi". På trøndersk, selvfølgelig. "Det ha'itj du no me" osv. Sint, hadde jeg blitt.

Ivellios sa...

Det er helt utrolig disse reglene går igjennom, uten de helt store oppslagene. Det her er en detaljsstyring av folks liv som ikke burde bli godtatt.