fredag 1. august 2008

Vissvas om tollgrensen

Som noen kanskje husker lovet både Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV å øke grensen på tollfri import av varer fra utlandet, som i dag ligger på usle 200 kroner. Dette løftet har siden partiene kom i regjering gått i glemmeboken, og kommer nå aldri å gjennomføres. Greit nok, det er ikke det første valgløftet som brytes. Det som er ganske interessant, derimot, er at Marianne Aasen Agdestein (Ap), som er medlem av Finanskomitéen på Stortinget, forsvarer løftebruddet med argumenter som er så bisarre at man skulle tro hun var en marionette for underholdningsbransjen:

- Det er veldig mange små- og mellomstore bedrifter i Norge som ville fått store problemer dersom denne grensen hadde blitt økt til 1.000 kroner. Det ville kunne skadet kultur-Norge og gjort det vanskeligere å produsere musikk i Norge. Derfor vil det ikke bli foretatt noen slik økning i denne regjeringsperioden, sier Agdestein til Yeye.

Men hvorfor ble dette løftet gitt om dere ikke har tenkt å gjennomføre det?

- Dette skjønte vi først når vi kom i regjering. Norsk musikkbransje sliter nok fra før av med tanke på ulovlig kopiering. Hvis ingen kjøper norsk musikk og musikk fra norske plateselskaper, så vil de få store problemer og deres evne til å produsere musikk vil bli kraftig svekket, sier Agdestein.

At en økning av grensen ville gjort det vanskeligere for norske nettbutikker å få solgt en del overprisede varer er det liten tvil om. Men hva i himmelens navn er alt dette komplette våset om musikk og piratkopiering? Helt konkret:

  • Hvordan gjør en økning av beløpsgrensen det vanskeligere å produsere musikk i Norge? Argumentet er så søkt at jeg ikke i min villeste fantasi kan forestille meg hva Agdestein mener her.
  • Tror Agdestein i fullt alvor at folk vil slutte å kjøpe musikk fra norske artister fordi man vil kunne kjøpe musikk av utenlandske artister for en billigere penge? Først og fremst ligger de fleste musikk cd'er og dvd'er under denne 200-kronersgrensen, og påvirkes ikke på noen som helst måte av at beløpsgrensen heves til for eksempel 1000 kroner. Like selvsagt er det at Britney Spears ikke erstatter Bjørn Eidsvåg, selv om hennes CD mot formodning skulle kunne kjøpes billigere fra utlandet. Vil man ha en CD av sin favorittartist så kjøper man naturligvis denne, og ikke en CD fra en helt annen artist, bare fordi sistnevnte er billigere. Dette argumentet er bare sludder fra ende til annen.
  • Sist men ikke minst: Kan Agdestein på noen som helst måte dokumentere at årsaken til at norsk platebransje "sliter" er piratkopieringen? Nei, tvilsomme påstander fra platebransjen selv er selvsagt ikke gyldig som dokumentasjon.
Det er virkelig lenge siden jeg har hørt en politiker servere så mye vrøvl på så kort tid. Gratulerer, Marianne Aasen Agdestein!

Ingen kommentarer: