onsdag 13. august 2008

Dyrere for deg og meg

Det har tidligere vært stor oppmerksomhet i media omkring Jarl Martin Tønnesen og hans kamp mot forsikringsselskapet If vedrørende erstatning. I forrige runde, som fant sted i Moss tingrett, vant Tønnesen overraskende, da det ble slått fast at han hadde krav på et betydelig erstatningsbeløp. If valgte heldigvis å anke denne urimelige avgjørelsen.

Vanligvis er jeg den første til å kritisere forsikringsselskapene for å forsøke å avkorte eller rett og slett nekte utbetaling av fullt legitime erstatninger. I denne saken håper jeg imidlertid at If går av med seieren. Grunnen er enkel: Ottestad ble skadet da han utsatte seg selv for en stor og meget kalkulert risiko gjennom å flykte fra politiet i en bil som overhodet ikke var skikket for vinterføre, dette etter å ha utført et inbrudd i en Coop Mega-butikk. Ferden endte i en fjellvegg, og dette stuntet mener både Tønnesen og Moss tingrett er verdt en erstatning på flere millioner kroner.

Det skaper en ulykkelig presedens om forsikringsselskapene skal være nødt til å punge ut slike beløp til kriminelle som under utførelsen av ran, innbrudd, biljakter eller lignende skader seg selv, og skader eller setter i fare andre mennesker. Konsekvensen blir naturligvis høyere forsikringspremier for dem som befinner seg på rett side av loven. Kanskje det er på tide å innføre en klausul i forsikringsvilkårene som sier at "erstatning bortfaller om uhellet skjer under utførelsen av kriminelle aktiviteter"?

Ingen kommentarer: