tirsdag 5. august 2008

Skattene må økes (?)

Ifølge en del samfunnsøkonomer må skattenivået i Norge økes kraftig om man skal opprettholde det generøse velferdstilbudet man har i dag. Det påpekes videre at Norge slett ikke har noe høyt skattenivå i europeisk sammenheng, "kun" mellom 40-45 prosent. Videre sammenlignes det med Sverige, som angivelig har et skattenivå på over 50 prosent, og ser dette som et bra mål.

Etter litt kjapp googling finner man at marginalskatten i Norge er 47,8 prosent, ikke "mellom 40-45 prosent". I Sverige er den 55%. Videre er inntektsskatten bare en del av regnestykket. Har man tatt i betraktning at man i Norge må betale formueskatt på allerede skattede penger, og det allerede fra 220.000 kroner (som tydeligvis regnes som en formue i Norge i dag...)? Har man tatt i betraktning særdeles aggressive og særnorske avgifter på både det ene og det andre, avgifter som man betaler av allerede skattede penger? Regnestykket er langt ifra så hyggelig som disse samfunnsøkonomene mener, om man ikke bare prater om inntektsskatten isolert. Dessuten kan man jo lure på effektiviteten i det offentlige når man ikke klarer å forvalte de enorme inntektene man har på en måte som gjør det unødvendig å øke skattene.

Men bevares, opp med skattene, og gjør det mer attraktivt å ta del i velferdstilbudene enn å jobbe.


PS: For dem som er interessert i informasjon om skattesatser i Norden, kan jeg anbefale siden http://www.nordisketax.net/

Ingen kommentarer: