onsdag 29. juli 2009

Mest til dem som har mest

SV's stortingsgruppe har brukt sommeren på å regne på hva en Høyre/Frp regjering vil bety i kroner og øre for landets rikeste. Og det er tydeligvis godt nytt, med skattelettelser i mangemillionerkronersklassen. Belastningen for Staten, i form av mindre inntekter, er ubetydelige 800 millioner kroner årlig, og det finnes følgelig ingen økonomiske argumenter for å ikke gjennomføre disse skattelettelsene.

La oss da se på hva en Høyre/Frp regjering egentlig vil gjøre:
  • Fjerne formueskatten, en skatt som er skadelig for verdiskapningen, rammer bedrifter såvel som enkeltpersoner, er blodig urettferdig, og er avskaffet i praktisk talt samtlige land i Europa, sosialistiske eller ei.
  • Fjerne arveavgiften, en morbid avgift på at ens nærmeste dør og etterlater seg verdier som man da må skatte av selv om verdiene ikke blir realisert (et hus, et maleri, aksjer...).
  • Øke innslagspunktet for toppskatten, som i dag er 441.000 kroner. Da gjennomsnittslønnen i Norge er 441.670 kroner så kan dette neppe sies å være et skattelette som bare gagner de rike.
I kjent stil syter og klager SV over at "de rikeste" kan glede seg over millioner i skattelette, mens vanlige arbeidstakere bare får smuler. Ja, selvsagt, om man betaler 100 millioner kroner i skatt og får 1% i skattelette så utgjør dette 1 million kroner mindre å betale til Staten. Om man bare har 100 kroner å skatte av og får samme skattelette så utgjør dette bare 1 krone "spart", men man har jo likevel fått 1% i skattelette, og summen denne prosenten utgjør vil jo øke for hver krone verdiene dine øker. Skal det åpenbare, og forøvrig helt rimelige, i at de rike får mest igjen for skattelettelser i rene kroner og øre være et argument for å tviholde på urimelige og særnorske skatter? Antakelig må man være SV'er for å forstå denslags logikk.

Ingen kommentarer: