onsdag 15. juli 2009

Mer idioti fra Samferdselsdepartementet

Samferdelsdepartementet, eller Supperådet som de vel egentlig burde hete, slår til med enda et forslag som er så dumt at man ikke vet om man skal le eller gråte:

Fram til nå har gratis parkering kun vært forbeholdt de som kjører elbil. Nå foreslår Samferdselsdepartementet i en ny høring å utvide ordningen til også å inkludere hydrogenbiler.

Man ønsker altså å la biler som ikke finnes på markedet få lov til å parkere gratis i byene. Ja, du leste riktig. Men vent, det blir bedre:

- Vi er opptatt av å gjøre det mer attraktivt å velge hydrogenbil. Norge har allerede de beste ordningene i verden når det gjelder elbil, og nå ønsker vi å legge til rette for at hydrogenbil også skal bli et mer aktuelt kjøretøy å velge når sjåførene skal velge bil, sier Statssekretær i Samferdselsdepartementet Guri Størvold til VG Nett.


Da må jeg jo nesten spørre Guri Størvold: Ettersom det nå skal bli så attraktivt å velge hydrogenbil, hvor kan jeg få tak i en slik? Og hvor er infrastrukturen som trengs for å kunne tanke en hydrogenbil? Eller kan vi rett og slett være enige om at man med dette forslaget ønsker å gjøre det attraktivt å velge en bil som ikke er mulig å kjøpe, for på den måten å gi inntrykk av at man kommer med et tiltak for miljøet mens man i virkeligheten ikke gjør noe som helst annet enn å sløse bort tid og skattepenger?

Tillat meg komme med et forslag som har vært utprøvd med stort hell i andre land: La biler med miljøteknologi som eksisterer på markedet i dag få slike fordeler som dere nå ønsker å gi de fiktive hydrogenbilene. Definer for eksempel en miljøbil som en bil med et co2-utslipp under 120g/km, og la disse få passere gratis i det særnorske havet av bomstasjoner, gi dem rabatt for soneparkering i byene, og liknende. På den måten får man et teknikknøytralt og greit regelverk som faktisk fungerer i dag.

Ulempen er jo selvsagt at Staten må gi avkall på avgiftskroner, og når et miljøtiltak faktisk får effekt og begynner å koste penger så er det plutselig ikke så moro lengre... For å si det slik: Hvem tror at disse fordelene for elbiler og hydrogenbiler kommer til å vare den dagen slike biler blir et alternativ for folk?

Ingen kommentarer: