onsdag 22. juli 2009

Jeg konsumerer, ergo er jeg kriminell


Informatikkprofessor Kai A. Olsen tar til orde for at vi skal kvitte oss med kontantene og gå over fullt og helt til kortbetaling. Begrunnelsen er at vi angivelig "ikke behøver" kontantene, og at et system der alle dine kjøp registreres, kartlegges, sammenstilles til profiler og spares i flere år gjør det vanskeligere å være kriminell... Jovisst. Å montere kameraer i folks hjem og sette fotbøjer på hele Norges befolkning gjør det også vanskeligere å være kriminell, men la oss ikke glemme at slik masseovervåking også er et urimelig inngrep i lovlydige borgeres hverdag. Overvåking er alltid en uting og må i mine øyne bare benyttes når svært gode grunner foreligger, og når fordelene med overvåkningen overstiger ulempene. Å gjøre det "vanskeligere" å være kriminell er ikke en god grunn.

I nabolandet Sverige, som på mange måter ser ut til å bli arvtageren etter DDR, har politiet allerede begynt å lage profiler på kriminelle ved hjelp av deres kortbruk. Kvitteringer fra Systembolaget ble brukt som bevis i retten på at en tiltalt hadde et alkoholproblem! Og hvem vet hvor dette ender, kanskje potensielle arbeidsgivere på sikt kan begjære å få ut slik informasjon, for å se hvem som har "sunne" fritidsinteresser og hvem som ikke har det?

Ønsker vi virkelig et samfunn der alle dine kjøp kan brukes mot deg?

Det er skremmende, men ikke overraskende, at finansminister Kristin Halvorsen er inne på Olsens spor:

Finansminister Kristin Halvorsen (SV) mener det er viktig å begrense bruken av kontanter. Hun utelukker ikke at de største sedlene kan forsvinne.

- Det er viktig å begrense bruken av kontanter for å hindre svart økonomi. Heldigvis er flere og flere komfortable med å bruke kort og nettbank, sier finansministeren.

Personlig blir jeg stadig mindre komfortabel med å bruke kort.

Foto: Dahnielson

Ingen kommentarer: