Wikileaks frontfigur Julian Assange ble i helgen anklaget for voldtekt og etterlyst av politiet. Kort tid etter at disse anklagene var spredt rundt i hele verden ble de imidlertid frafalt. Politiet fant visst ikke noe grunnlag for å etterlyse Assange likevel. Det var ingen mistanke om voldtekt.
I skrivende stund får jeg over hundre tusen treff på Google om jeg søker på "julian assange" og "rape". Skaden er naturligvis stor for en mann som lever på sin troverdighet, uansett om han rent formelt blir renvasket.
Man kan jo begynne å spekulere. Har amerikanske myndigheter hatt fingre med i spillet her, for å svekke Wikileaks' troverdighet i forkant av en publisering av hemmelige dokumenter fra Afghanistan? Det ville i så fall ikke vært første gangen Sverige gir etter for politisk press fra den kanten og med mildt sagt tvilsomme metoder forsøke å få bukt med ubehageligheter. Forrige gang var i 2006 da webhotellet som hadde The Pirate Bay som kunde ble raidet av politiet etter politisk press (såkalt "ministerstyre") - stikk i strid med lovverket. Hele serverparken, inklusive andre bedrifters hjemmesider, ble beslaglagt, og førte til store kostnader og problemer for et utall mindre bedrifter. Saken ble en politisk skandale av dimensjoner. Får vi en ønskereprise i perfekt tid til det svenske Riksdagsvalget mon tro?
søndag 22. august 2010
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
4 kommentarer:
*2 ulike steder i Sverige, tar svensk politi i mot voldteksanmeldelser fra 2 ulike damer.
*Påtalemyndighetene frafaller siktelsen om voldtekt, etter at saken er løfta på et høyt nivå.
Jeg forstår ikke hvorhen du mener at Sverige i tilfelle gir etter for politisk press, eller hvorfor du reiser spørsmålet om Sverige er nyttig idiot for USA.
Svensk politi tok imot voldtektsanmeldelsen på samme sted, de to kvinnene møtte sammen opp på politistasjonen. "Åklagaren" som hadde vakt på dette tidspunktet valgte å gå ut med en full etterlysning for voldtekt, basert på svært tynt, muntlig materiale. Og informasjonen ble umiddelbart lekket til media, stikk i strid med lovverket. Det er i det hele tatt vanskelig å se at man hadde skapt en slik mediestorm på så løst grunnlag om det gjaldt en hvilken som helst annen kjendis.
Kampanjen har lykkes, Assanges rykte er svertet selv om man ikke kan bevise at noe voldtekt har funnet sted.
Ergo er det ikke unaturlig å spørre seg om denne "åklageren" som var på vakt den dagen hadde blitt utsatt for et visst press. Eventuelt at hun er fullstendig inkompetent. Jeg vet ikke.
Kjenner vi til hvem det er som har lekket ut historien og laga medie-show av saken?
Er det svensk politi eller er det de som stod bak anmeldelsene, eller er det han som er anmeldt, eller er det noen andre som har lekket info?
Det kan være mange betydningsfulle folk i verden som blir utsatt for grove utpressingsforsøk. Jeg kjenner folk som anser det som helt sjølvsagt at rike folk får grove trussler. Det høres litt fremmed og rart ut for meg som skandinav, men vi er jo vant til at bl.a shippingbransjen vår, blir pressa for mange penger, så det kan ikke være helt fremmed for oss heller.
Når betydningsfulle folk blir dratt fram i medieskandaler eller ulykker, så kan det ofte bare bety at vedkommende ikke vil betale løsepenger.
Det kan ofte være vanskelig å forstå hva som ligger bak ulike skandaler, og i mange situasjoner burde vi bare ignorere dem.
Dersom man lurer på om den svenske stat har vært aktive i å slå opp denne sex-skandalen av politiske grunner, så føler jeg man er inne på en ubegrunna konspirasjonsteori.
Jeg har da aldri påstått at jeg har bevis for at svenske myndigheter står bak, men sett i lys av den politiske stemningen mot Wikileaks i USA, og det faktum at amerikanske myndigheter tidligere har lagt press på Sverige for å gjennomføre mer eller mindre ulovlige aksjoner for å forsøke å kvitte seg med brysomme elementer, så er dette i mine øyne en teori som virker langt mer plausibel enn om vanlige kriminelle står bak et utpressingsforsøk.
Så får vi vel bare vente og se om det dukker opp noen avsløringer om emnet på Wikileaks.
Legg inn en kommentar