onsdag 4. august 2010

Pervers opphavsrett

Det planlegges en utgivelse av et nytt Michael Jackson-album, et år etter artistens død, noe som får blant annet artisten Will.i.am til å heve røsten:
Black Eyed Peas-stjernen mener det utelukkende er økonomiske perspektiver som gjør at albumet nå kommer ut.
Forklaringen til at plateselskapene kan fortsette å melke artister også etter deres død finner man her. De kan allerede i dag melke en artists produkt i opp til 70 år etter denne artistens død, og det pågår stadig lobbyvirksomhet for å øke denne tiden, slik at et eneste selskap kan ha full råderett over en avdød artists verk i generasjon etter generasjon.

Hvor er fornuften i dette? Hvorfor skal ikke kulturen slippes fri når artisten bak den er død, slik at den kan nytes av alle uten restriksjoner? Tenk om opphavsrettslobbyen hadde klart å slå kloa i rettighetene til Edvard Griegs musikk for evig tid. Hver gang et symfoniorkester skulle fremføre et av hans verk så ville de måttet betale ublu lisensavgifter for å gjøre dette, hvilket ville endt opp som et påslag på billettprisen, og gjort kulturen mindre tilgjengelig for allmenheten. De kunne også når som helst bli nektet å fremføre musikken, fordi det ikke passet inn i opphavsrettseierens strategi.

Om det samme orkesteret ønsket å spille inn en CD med tolkninger av Griegs verker ville en så stor del av det eventuelle overskuddet gått til selskapet som eide rettighetene at det ville vært fullstendig meningsløst å påta seg et slikt prosjekt. Skulle man likevel ønske å gjøre det, for kulturens skyld, kunne eierne av rettighetene når som helst sagt at "nei, vi ønsker ikke å promotere Grieg akkurat nå, vi lar ham ligge i skuffen i noen år til, slik at vi kan bygge opp en hype omkring ham før vi relanserer ham i 2015." Kulturen ville blitt gjort mindre tilgjengelig for allmenheten.

En opphavsrettstid som strekker seg flere tiår etter opphavsmannens død er ikke bare fullstendig bisarr, den er en skade for kulturen. Antakelig burde den økonomiske delen av opphavsretten vært betydelig kortere enn artistens livstid også.

Foto: Public domain.

4 kommentarer:

VRANGSINN sa...

Jeg driver en organisasjon som ser annerledes på opphvsrett og allmennhetens rett til å benytte seg fritt av kunst
http://www.misantrof.net/

Den Politiske Flyktning sa...

Et frisk pust i en ellers gjennområtten bransje. Takk for tipset.

Dellers sa...

Michael Jackson har da vitterlig 3 barn, det er da rett og rimelig at de kan få noen slanter om farens musikk blir solgt etter hans død. Jeg kjøper gladelig en skive med tidligere uutgitt MJ-materiale dersom den er bra. Will-I-Am kan bare holde kjeft, jeg vil mye heller betale for mer MJ enn slik som det musikalske bunnivået på den siste BEP-skiva, som kanskje er det verste makkverket jeg har hørt uavhengig av genre (for å ha det klart har jeg selv nærmest genierklært Let's Get Retarded av samme gruppe, så dette skyldes ikke noe hat)

Dellers sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.