fredag 6. august 2010

Penger for å holde kjeft

Jeg har merket meg kraftlinjedebatten som raser i Norge for tiden, der Arbeiderpartiet på elegant vis overkjører lokalbefolkning og samarbeidspartier for å trumfe gjennom noen gigantiske og svært sjenerende kraftlinjer gjennom Hardanger. Som plaster på såret får de berørte kommunene 100 millioner kroner.

Professor Iver B. Neuman forsvarer Arbeiderpartiets avgjørelse på en litt underlig måte:

- Det finnes ikke noe land i verden hvor periferiene får mer penger fra hovedstaden enn i Norge. Så sinnet forteller vel mer om lokale identiteter enn innsikt i politiske prosesser, sier professoren.

For det første finnes det vel heller ikke noe land i hverden hvor periferiene skaper mer verdier i forhold til hovedstaden enn i Norge. Men det er en annen sak. Argumentet at så lenge man får penger fra Staten så skal man holde kjeft og akseptere at ens lokalmiljø blir offer for slike overgrep som kraftlinjene utgjør, er mildt sagt sært. Vi kan alle være enige om at strøm er nødvendig i et moderne samfunn, men det finnes da saktens mindre påtrengende (om enn dyrere) måter å løse dette på.

3 kommentarer:

Slappstrix sa...

Jeg kunne ikke sagt det bedre selv!! Se bare på hvordan de la kraftlinjen på østlandet i fjorden istedenfor som master! Skulle likt å se Nordmarka full av høyspentmaster. Da hadde det nok blitt ramaskrik. Flott innlegg:)

Unknown sa...

Amen!

Den naglet du :)

Konrad sa...

Tihi. Godt sagt. Så hva sier egentlig Neumann? Jo, får kommunen din overføringer fra staten så bør innbyggerne faktisk ikke politisk talerett. Og den mannen er professor i statsvitenskap (demokrati, politikk og sånnt). Uffameg.