mandag 2. mars 2009

Velkommen etter, Navarsete

Samferdselsminister Liv Signe Navarsete (Sp) erkjenner i dagens VG at norsk veisatsing har vært en total skandale de siste 30 årene - noe som naturligvis også inkluderer hennes egen innsats. Dette er i og for seg ikke noe ny erkjennelse, jeg mener å huske at Jens Stoltenberg i et sjeldent anfall av selvinnsikt kom med samme innrømmelse i fjor en gang, og lovet en massiv, men ganske ullen, satsning på infrastruktur for å ta igjen for flere tiårs grove forsømmelser. Det ble imidlertid, som så ofte, med tanken.

Og nå har altså lyset kommet på hos Navarsete. "Hmm, ja, kanskje det faktisk er slik alle eksperter og oppegående mennesker i Norge har sagt i en årrekke". Antakelig er det bare et meget tilfeldig lys, som slukker før hun har rukket å komme tilbake på kontoret etter lunsj, og atter etterlater norsk samferdselspolitikk i et håpløst mørke. Eller så er det fullstendig prematurt valgflesk. Det som uansett er soleklart er at det aldri noensinne kommer til å gjøres massive satsninger på samferdsel i Norge. Landets bilister kommer i all evighet til å bli tvunget til å betale for hver eneste meter med asfaltert vei som skal bygges, i form av den særdeles ineffektive finansieringsmetoden bompenger. De kommer også, i form av bompenger, til å måtte betale for ulike små og store satsninger på kollektivtransporten i byene, og annet som man kan tenke seg å velte over på dem, slik man allerede ser i Oslo og Bergen. Dette kan vel knapt kalles noe veisatsing fra statlig hold, slik Navarsete og gjengen stadig vekk vil ha oss til å tro...

Norsk samferdselspolitikk, eller den totale mangelen på denslags, kommer til å bli landets undergang. Så enkelt er det faktisk.

Ingen kommentarer: