tirsdag 10. mars 2009

Kong Salomo og Jørgen Hattemaker


Det føles som en fullstendig utslitt klisje, men dagens oppslag i Dagbladet beviser bare nok en gang at det er dramatiske forskjeller på behandlingen av Kong Salomo (i dette tilfellet Kjell Magne Bondevik) og Jørgen Hattemaker (eller "kvinnen fra Alta", som vi kan kalle henne her) i Norge i dag.

På den ene siden har vi den arbeidsledige kvinnen som fikk utbetalt 55.000 kroner for mye i ledighetstrygd. Hun gav beskjed om feilutbetalingen, og betalte tilbake hele beløpet. Tingretten slår til og med fast at kvinnen ikke hadde til hensikt å svindle NAV, men dømmer henne likevel til 30 dagers betinget fengsel for "grovt uaktsomt bedrageri", hva nå det skal bety... (til sammenligning kan det jo være morsomt å nevne at dette i praksis tilsvarer straffen til en av Rasool-brødrene som nylig ble dømt for grovt heleri av 900.000 kroner, og driver med vinningskriminalitet som eneste inntektskilde). Dette er forøvrig vanlig praksis hos NAV. Man anmelder ethvert avvik i mottakers favør, uansett om mottakeren har handlet i god tro, eller for den saks skyld ikke har hatt noen finger med i spillet.

På den andre siden har vi en ex-politiker som har hatt millioninntekt og samtidig fått utbetalt full pensjon - et privilegium som vi vanlige, dødelige kan se langt etter, og en ordning som er en hån mot norske skattebetalere. Bondevik har urettmessig fått utbetalt mer enn ti ganger så mye penger som den arbeidsledige kvinnen, men gav i likhet med kvinnen beskjed om dette og betalte tilbake i hvert fall mesteparten av beløpet (Riksrevisjonen mente sist at han fremdeles skyldte nesten 200.000 kroner!). Konsekvensen? Saken henlegges. Ikke noe "grovt uaktsomt bedrageri" her i gården.

Dette er ekstremt pinlig, rett og slett, og et svært dårlig signal å sende til allmuen. Har man bare nok penger og makt så slipper man straffeforfølgelse.

Foto: Svennevenn

Ingen kommentarer: