tirsdag 24. mars 2009

Tåpelig og urealistisk: Klassisk SV!

SV ønsker å forby salg av bensindrevne biler i Norge fra 2015. Dette er naturligvis fullstendig urealistisk, og fullstendig tåpelig. Klassisk SV, med andre ord.

Først og fremst vet man med rimelig bra sikkerhet allerede i dag hvilken teknologi som vil finnes på markedet om 6 år, og det er ikke akkurat noen bred pallett av biler med alternative drivlinjer som venter oss, der, for å si det slik. Regn med at plugin-hybrider er et fast innslag i bybildet på den tiden, men disse har jo også en forbrenningsmotor, slik at man sikrer en forsvarlig aksjonsradius på kjøretøyet.

Utover plugin-hybridene er det bare svindyre og lite tilgjengelige elsportsbiler (av typen Tesla og Fisker Karma) og klassiske "sild i makrell"-elbybiler som vil være alternativet. Foruten hydrogenbiler da, som selv i 2015 er langt unna noe kommersielt gjennombrudd...

Med andre ord vil SV's ønskede forbud mot bensinbiler bety at du har følgende biler å velge mellom fra og med 1. januar 2015:
- Fisker Karma
- Tesla Roadster
- Think City.

Der har du fornuftige familiebiler, gitt...

Dessuten er et forbud mot salg av bensinbiler naturligvis, og som vanlig i norsk politikk, et angrep rettet mot helt feil gruppe. Det er da ikke bilistene som skal straffes for at bilprodusentene ikke kan ta fram den nødvendige teknologi for et oljefritt transportalternativ! Først når det finnes et anstendig utvalg biler i alle størrelser og med en rekkevidde lik en bensinbil i dag (en 2-seter med 200 km rekkevidde er neppe et realistisk alternativ for barnefamilier flest...) kan man begynne å diskutere et forbud mot bensinbilene. Skjønt, et slikt forbud blir neppe nødvendig. De færreste synes vel det er så moro å gjødsle en overmoden oljebransje bare for å få dekket sitt daglige transportbehov. Finnes det billigere og bedre alternativer så velger man naturligvis dem.

Men klart, den frie vilje og den gemene hops evne til å tenke rasjonelt stemmer jo dårlig overens med SV's menneskesyn. Forbud og påbud er alltid bedre.

Ingen kommentarer: