onsdag 4. mars 2009

Navlebeskuende politi

Julia Slottet ble frastjålet sin bil av to narkomane, og kontaktet politiet for å be om hjelp med å få tilbake bilen, samt for å opplyse om at de to narkomane kjørte rundt i ruset tilstand. Hun gav dem tips om hvor bilen befant seg, og gjorde i utgangspunktet langt mer etterforskningsarbeid enn hva en privatperson bør pålegges å gjøre. Politiets svar? "Synd, du får løse det selv".

Vi prater altså om to kriminelle narkomane som bare i denne saken har gjort seg skyld i følgende tre forbrytelser:
  • Tyveri
  • Utpressing
  • Kjøring i ruspåvirket tilstand

Ganske alvorlige punkter som hver og en kvalifiserer til mulig fengselsstraff, særlig om man har et rulleblad fra tidligere.

Som om det ikke er frekt nok å ikke løfte en finger for å hjelpe offeret i denne saken, og beskytte allmenheten mot ruspåvirkede sjåfører, så presterer politiet å ytre følgende, i "etterpåklokskapens" lys:
- Når noen blir frastjålet en ting, så er de det gjelder, som regel veldig navlebeskuende. Nå er hennes oppgave selvfølgelig den viktigste i hele verden for henne, men politiet må dessverre prioritere sine oppgaver, sier operasjonsleder ved Drammen politistasjon til DinSide.

Han bekrefter at det for tiden er mange biltyverier, og at såkalte vinningsforbrytelser ikke akkurat er en prioritert oppgave hos politiet.

Akkurat ja. Det er jo klart at politiet må prioritere. Å sitte gjemt bak autovernet på motorveien og peke laseren mot bilister som smyger noen kilometer over fartsgrensen er jo helt klart ressurskrevende og viktig. Mye viktigere enn å agere etter helt konkrete tips om ruspåvirkede, kriminelle sjåfører...

Men ok, om politiet nå er så opptatt med å forpurre hvermannsens liv at de ikke har tid til å ta seg av reelle forbrytelser, så kan man jo foreslå å gi oss privatpersoner samme politimyndighet som underholdningsbransjen i Sverige nå har fått, der argumentet fra bransjen var omtrent det samme: "Politiet prioriterer jo ikke å etterforske disse forferdelige, kriminelle handlingene (nedlasting av mp3-filer fra Pirate Bay, red. adm.), så da må jo vi selvsagt få lov til å etterforske og jage dem på egenhånd!". Loven gled gjennom uten problemer.

Min påstand er at tyveri, utpressing og kjøring i ruspåvirket tilstand er langt alvorligere forbrytelser enn å laste ned Britney Spears' nyeste album på nettet. Og da er det bare rett og rimelig at vi som privatpersoner får myndighet til å etterforske, jage og pågripe de kriminelle selv, med de metoder vi finner passende, da politiet ikke tar seg bryet med dette. Kan underholdningsbransjen kreve en slik myndighet for å beskytte sin immaterielle eiendom, så bør for pokker den vanlige mannen i gata kunne kreve det for å beskytte sin høyst materielle eiendom!

Ingen kommentarer: