onsdag 25. februar 2009

Sverige på vei mot mørk middelalder

I dag stemte svenskene ja til den såkalte Ipred-loven, som gir private aktører (les: underholdningsbransjen) myndighet til å leke politi i jakten på antatte fildelere. Bransjen, som nå altså får politiliknende fullmakter, har tidligere varslet at de ikke kommer til å ta seg bryet med å finne de faktiske lovbryterne, men vil nøye seg med å gå etter dem som måtte eie internettabonnementet som benyttes til spredning av opphavsrettsbeskyttet materiale. Det blir altså opp til den anklagede å bevise sin uskyld, stikk i strid med allminnelig rettsoppfatning.

Svenske politikere argumenterer med at loven er viktig for å ivareta opphavsretsseiernes interesser, og er åpenbart av den oppfatning at dette oppveier for den tunge integritetskrenkelsen og faren for rettsikkerheten det innebærer for svenske internettbrukere.

Det er fascinerende hvordan de samme politikerne argumenterer mot for eksempel en utstrakt bruk av videoovervåkning på offentlige plasser for å minske volden, eller mot en fullstendig overvåking av veiene i form av fotobokser som måler gjennomsnittshastigheter, med argumenter som at "det er integritetskrenkende". Altså godtar man at enkelte "egg knuses for å lage omelett", at noen må bøte med livet eller med livsvarige mén, av integritetshensyn. Disse samme hensynene viker imidlertid så snart underholdningsbransjen svinger pisken og krever politimyndighet. "Ja, selvsagt skal dere få det. Dere må jo få gjøre absolutt alt hva dere vil for å jage pirater på nettet! Vi kan ikke la bagateller som personlig integritet og personvern hindre dere fra det!"

Å hindre en pirat fra å spre et opphavsrettsbeskyttet verk er altså viktigere for svenske politikere enn å hindre en voldsutøver fra å ta et liv. Satt på spissen, men dog.

Det er skremmende å se hvordan politikere i stadig flere europeiske land helt ukritisk lar seg diktere av lobbyister fra underholdningsbransjen, og jeg venter med interesse på hvordan liknende lovverk kommer til å implementeres i Norge. For det er nok bare et spørsmål om tid.

1 kommentar:

Anonym sa...

Word....