mandag 16. februar 2009

Dobbeltmoral av Venstre

Partiet Venstre roper og bærer seg i anledning svenskenes innføring av en ny overvåkingslov som gir dem mandat til å overvåke nettrafikk som fysisk passerer deres grenser. Venstre krever at den norske regjeringen iverksetter tiltak mot denne overvåkingen.

Overvåkingen man her snakker om er kabelbåren internettrafikk som går gjennom Sverige. Den gjennomføres av Forsvarets Radioanstalt (FRA), og interessant trafikk filtreres ved hjelp av mange og spesifikke kriterier. Motivasjonen for den såkalte "FRA-loven" er et ønske om å bedre beskytte nasjonens sikkerhet, og folks hverdagslige mailing eller pornosurfing er i utgangspunktet ikke interessant, og skal filtreres bort.

Hvorfor påstår jeg at Venstre driver med dobbeltmoral i denne saken? Jo, de later til å være interesserte i spørsmål som angår personvernet, mens de selv gjennom flere år systematisk har arbeidet med å bryte ned personvernet, mest merkbart i samferdselssektoren. Man klager over at svenskene ønsker å beskytte sitt land gjennom å la militæret overvåke internettrafikk som passerer landets grenser. Samtidig tvinger man gjennom stadig flere overvåkingspunkter langs det norske veinettet (en trend som forøvrig fortsetter med uforminsket fart under den rødgrønne regjeringen), som dessuten lar private aktører overvåke såvel norske som utenlandske bilister døgnet rundt, alle dager, og ikke med den hensikt å verne om landets sikkerhet, men rett og slett av rent kommersielle hensyn - for å tjene mest mulig penger på bompenger og fotobokser med gjennomsnittsmåling. Bilder, passeringstid og sted, og registreringsnummer, lagres og systematiseres. Bruksområdene for denne informasjonen utvides stadig, og reglene tøyes.

Venstre setter altså kommersielle hensyn foran personvernet i Norge, samtidig som de roper høyt i media om andre lands tilsidesettelse av dette. Fei gjerne for egen dør først, Venstre!

Så kan man selvfølgelig mene hva man vil om svenskenes overvåkingstrang, men det er en annen historie.

Ingen kommentarer: