mandag 23. februar 2009

Venstres løsning er sensur

I lys av Siv Jensens (FrP) uvanlig krasse, og til dels ganske useriøse, utspill om faren for snikislamisering av Norge rykker Lars Sponheim (V) ut i media og gir oss Venstres løsning på problematikken omkring innvandringspolitikken: "Steng ute alle som ikke har samme syn som oss fra debatten, så havner den nok på rett spor. Vårt spor, altså."

Man kan mene hva man vil om Jensens utspill, og at hun har blitt en smule overivrig er vel hevet over enhver tvil, men faktum er at utspillet tross alt baserer seg på situasjonen i en høyst virkelig ghetto i vårt naboland Sverige, bydelen Rosengård i Malmö, som ble kjent i riksdekkende media i Sverige etter at voldsomme opptøyer hadde funnet sted der i fjor. En rapport bestilt på oppdrag av den svenske regjeringen, "Hot mot demokrati og värdegrund - en lägesbild från Malmö", danner bakgrunnen for Jensens argumentasjon, og bør ikke avfeies sånn helt uten videre, selv om situasjonen i Malmö ikke nødvendigvis kan overføres direkte til tilsvarende norske byer.

Det er, hva jeg har forstått etter å ha lest ulike avisartikler og ledere i svenske aviser, ingenting kontroversielt i å hevde at integrasjonspolitikken i Sverige har feilet fullstendig i tilfellet Rosengård. Hvorfor det skulle være så kontroversielt å ta opp dette i Norge, om det da ikke dreier seg om frykt for fatwaer, brenning av norske (og amerikanske) flagg og jihader, finner jeg derfor litt merkelig.

Men Sponheim har som vanlig funnet løsningen, den velkjente strutsemetoden: Hvis vi knebler dem som prater om problemet så forsvinner det.

Dialog er overvurdert.

2 kommentarer:

Roy Robin sa...

Steng ut alle som ikke er enig med Lars Sponheim. Han vil sikkert bli en god statsminister etter valget i høst.

Det er bedre for Venstre å få 3 prosents oppslutning under valget, for deretter og få 60 prosent innflytelse i regjeringen.

Anonym sa...

Og jeg som en gang opplevde meg selv som potensiell Venstre-velger. Nå vet jeg bedre.

Sponheim synes å være best egnet til monolog, mens god politikk kjennetegnes av dialog.

Jeg synes det er svært, svært synd at det er få (eks. Abid Raja og VGs Olav Versto) som synes å ha forstått innholdet i Jensens bekymring:

"Noe" går i gal retning i deler av innvandrermiljøet, og det har potensielle dimensjoner som kan skade Norge på lang sikt. NHO har f.x. beregnet at dersom ikke innvandrere (særlig kvinner) kommer ut i arbeidslivet i samme grad som resten av befolkningen, vil dette koste oss mer enn totalverdien av oljefondet!

Men i stedet for å ta vår generasjons kanskje viktigste debatt (sammen med miljøspørsmålet) søker Sponheim billige poenger for egen vinning. Det er stusselig, det.