onsdag 11. februar 2009

Veipartiet? Que?

Erna Solberg har utropt Høyre til "veipartiet". Dette får nåværende samferdselsminister og tafattheten selv, Liv Signe Navarsete til å gå til motangrep:
- Historien viser at Høyre verken er et veiparti eller et jernbaneparti. Den rødgrønne regjeringen har samlet brukt 15,1 milliarder kroner mer på vei og bane enn den forrige regjeringen, sier Navarsete.

Regnestykket fordeler seg ifølge Navarsete på 67,7 milliarder kroner til vei (9,4 milliarder mer enn Bondevik II), og 25,4 milliarder til jernbane (pluss 5,7 milliarder).
Dette blir en smule pinlig når man samtidig er klar over at man i Norge aldri har brukt en så liten del av statsbudsjettet til veiformål som nå. Og andelen synker år etter år. Det eneste Navarsete og hennes regjering har vært i stand til å bygge i løpet av de siste par årene er bomstasjoner og fotobokser, og det kvalifiserer neppe i denne sammenhengen.

Eller, rettere sagt, Navarsete har vel regnet alle milliardene av bompengekroner inn i de "ekstra" 15 milliardene hun påstår at de rødgrønne har brukt på vei og jernbane. I så fall kommer de til å slå denne rekorden år etter år, med stadig nye bompengefinansierte vei- og kollektivtransportprosjekter. Men teller disse pengene virkelig, Navarsete?

Bondevikregjeringen var en katastrofe for veibygging og infrastruktur (hvem husker vel ikke Torild Skogsholm...*grøss*), og det er naturligvis latterlig av Erna Solberg å utrope sitt parti til noe annet enn "bompengepartiet". Men i ærlighetens navn er hun i meget godt selskap der, sammen med de rødgrønne partiene, og sine allierte i Venstre og KrF. Det finnes kort sagt ikke noe parti i Norge i dag som er det minste interessert i vei og infrastruktur.

3 kommentarer:

Terje B sa...

Ingen av de partiene som har hatt regjeringsmakt etter krigen kan kalle seg veipartier.
Problemet til politikerne er at de ser på investeringer til verdiskapende infrastruktur som kostnader.
Dermed må disse nødvendige investeringene konkurrere med andre mer eller mindre "gode" formål over statsbudsjettet.

eger sa...

"Det finnes kort sagt ikke noe parti i Norge i dag som er det minste interessert i vei og infrastruktur."

Rebner du ikke frp som et politisk parti ??
eger

Den Politiske Flyktning sa...

Vel, de har jo fremdeles til gode å vise hva de kan utrette av praktisk politikk. Et partiprogram sier ikke så mye, Høyre har jo også mange fine ord om vei og infrastruktur i sine partiprogram (eller hadde i hvert fall det da jeg bodde i Norge).