fredag 23. januar 2009

Hold deg til de seriøse


Ryanair skal bøtelegge passasjerer som forsøker å ta med seg mer enn et kolli håndbagasje på flyet. Boten blir på 30 euro. Seriøse flyselskaper gjør en skjønnsmessig vurdering, og ser om mengden håndbagasje er helt urimelig, før de ber deg om å sjekke inn deler av den ( dette går typisk ut over forretningsreisende som kommer med en stor trillekoffert, en stor laptop-veske, en vanlig veske og en taxfree-pose). Hos Ryanair er det naturligvis ikke rom for skjønn. Har du shoppet litt ekstra på flyplassen sier du? Synd, det blir 30 euro i bot, takk.

En sak man imidlertid har fokusert litt for lite på her, og som i høyeste grad også gjelder de mer seriøse flyselskapene, er den komplett latterlige drivstoffavgiften som man for tiden må betale på alle flybilletter. Hva i himmelens navn er det for noe, egentlig? Er ikke drivstoffet en helt essensiell bestanddel i den prosessen som tar oss fra A til B, sammen med pilotene, kabincrewet, flyet og bakkemannskapet? Burde ikke drivstoffet da være innbakt i billettprisen? Eller kan vi forvente oss pilotavgifter, de-icingavgifter, flykroppsavgifter og annet i fremtiden? Og hva er i så fall inkludert i billettprisen? Kan jeg velge bort denne drivstoffavgiften, på samme måte som jeg kan reise uten bagasje og dermed velge bort bagasjeavgiften? Nei, selvsagt ikke.

Om jeg tar drosje, er det logisk at jeg i tillegg til prisen på takstameteret også skal betale en drivstoffavgift og kanskje en sjåføravgift?

Nei, ærlig talt, spar oss for slike totalt latterlige avgifter. Flyets drivstoff og prisen på dette må nødvendigvis være med i flyselskapets kalkyler for billettprisene.

Foto: Zoagli

1 kommentar:

Geir Hareide sa...

Vi har for vår del bestemt oss for aldri mer å fly med Ryanair. Vi betalte i fjor for et ekstra kolli bagasje, og først på flyplassen oppdaget vi at et kolli ikke inkluderer ekstra vekt! Grensen for innsjekket bagasje er 15 kg, om du så betaler for 10 kolli ekstra! Og ikke nytter det å kjøpe et ekstra sete heller. Du må gjerne bruke det setet til f.eks ømfindtlig bagasje, men fortsatt innenfor dine lovlige 15 kg.

Billig å fly med Ryanair? Hva koster eventuell ekstra bagasje? Sist sommer var det 12 Euro pr kg, hver vei. Jeg er fotograf, utstyret mitt veier fort 15 kg alene, så da vil det komme på kjappe kr 1.800,- ekstra hver vei. Og du kan glemme å handle suvenier og varer der du er, det koster fort mange ganger det du sparer bare å få det med hjem.

Nei, det blir for dumt, vi bruker heller hvilket som helst annet selskap.