tirsdag 21. september 2010

En kamp mot demokratiet

Det svenske riksdagsvalget på søndag endte med hva som antakeligvis blir en borgerlig mindretallsregjering. Om noe så kan det bidra til at de borgerliges mest integritetskrenkende lovforslag må vike for komprimisser med andre riksdagspartier. Hva som derimot var litt spesielt med årets valg var at et ekstremt høyreparti, Sverigedemokraterna, kapret hele 5,7% av stemmene, og dermed tok seg forbi de etablerte riksdagspartiene Kristdemokraterna og Vänsterpartiet. Det eneste jeg har funnet av informasjon om partiets politikk er at man vil øke straffenivået for kriminalitet og minske innvandringen fra ikke-vestlige land med 90%. Ikke akkurat imponerende, men oppslutningen rundt partiet bør om ikke annet være en sterk "wake up call" for de etablerte partiene.

Men uansett, man skal da respektere demokratiet og folkets røst, eller? Nei, åpenbart ikke. Sverigedemokraterna blir mobbet av øvrige riksdagspartier, der Vänsterpartiets leder blant annet nektet å sitte i samme rom som Sverigedemokratenes leder, Jimmie Åkesson. Hva er dette da? 2. klasse?

I tillegg arrangeres demonstrasjoner mot partiet, og nå sist har man hacket partiets hjemmeside og fått tak i og publisert navnelister over personer som har ønsket å melde seg inn i partiet, et brudd på lover om cyberkriminalitet såvel som valghemmeligheten.

Man kan selvsagt mene hva man vil om et parti som Sverigedemokraterna. Problemet med slike handlinger som man har lest om de siste dagene er at de representerer en aktiv kamp mot demokratiet. Man er tydeligvis av den oppfatning at demokrati er fint og flott det, så lenge alle mener det samme som oss. Og gjør de ikke det, da skal de fordrives med makt. Problemet er selvsagt at dette er langt ifra demokrati.

Å leve i et demokrati betyr å gi plass også til meninger og personer som man er uenig med. Man må selvfølgelig ta debatten mot Sverigedemokraterna, men å forsøke å kneble dem med udemokratiske metoder er både kontraproduktivt og farlig.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Aldrig førr har en normann så klockrent skjønnt situationen i Sverige.
Du har fattat precis vad som pågår.. och jag kan bekræfta med flera exempel att du fattat det helt rætt..
Skulle man øppna munnen om SD ( til deras førdel) i SVerige kan du vænta dig hysteri tillbaka.. Blonde jenter som bare vanligvis er intressert i smink å musik bliver helt plutselig politisk medvetne.. men det er mer : Sa du synes det er coolt å hvare rasist? Å der stopper det, går ikke snakke med dem.. Det er så OK att ta till alla medel mot SD i Sverige trots att dom akkurat som du siger, har gått till val på 100% Demokratiska metoder..

Mvh // Jens 24

Quintanova sa...

Og så har det blitt stadig vanligere å komme med utsagn om at vold er forståelig. At selv om man selv er imot vold så har man forståelse for at andre tyr til vold når de blir provosert.

Dette er ikke annet enn direkte trusler mot anderledestenkende. Man sier i prinsippet at det å bli utsatt for vold er noe man må finne seg i hvis man ikke har de "riktige" meningene.

Denne logikken har egentlig alltid eksistert blant sosialdemokrater og andre venstrepolitikere, og har blitt brukt til å forstå at palestinere dreper sivile israelere, og at muslimer truer kunstnere på livet.

Og nå forstår de altså at politikere i deres eget land blir utsatt for vold. Om noen skulle ta livet av Jimmi Åkessom, vil de sikkert forstå det også.