mandag 13. september 2010

Bizarro World

Det finnes åpenbart ingen grenser for hvor langt Finansdepartementet er villige til å gå for å ta dem som snylter på skatten. Allminnelige rettsprinsipper får vike for Statens skattekåthet i det man ønsker å innføre straffeansvar for en helt uskyldig tredjepart som betaler kontant for en tjeneste. For utrolig til å være sant? Ikke ifølge VG.no:

Om du betaler en håndtverker kontant for en tjeneste så kan du, om Finansdepartementets siste sprell blir virkelighet, holdes ansvarlig for denne håndtverkerens manglende innbetaling av skatt, selv om du mottar kvittering og handler i god tro.

Det er i det hele tatt vanskelig å forstå hvorfor man legger fram et slikt tilsynelatende lite gjennomtenkt forslag. Har man allerede funnet ut at håndtverkeren i nevnte eksempel har undratt skatt så har man jo allerede fått tak i den skyldige, og kan kreve både skatt og straffeavgifter direkte fra denne? Jeg kan ikke se noen annen forklaring enn at Finansdepartementet snarere handler i "ond tro" og ønsker å tvinge alle til å betale via bank for å sikre seg full kontroll over folks pengebruk. Dette føyer seg inn i rekken av idioti fra departementet, der også skattefradrag for utleieinntekter vil nektes dersom man ikke kan spore pengene tilbake til en banktransaksjon.

Om man hadde ønsket å få bukt med svart arbeid i stedet for å overvåke hele befolningen så kunne man for eksempel vurdert å kutte momsen for tjenester mot privatmarkedet? Det ville blitt billigere for kunden å benytte seg av lovlige alternativer, og man ville i motsetning til tidligere fått skatt fra den næringsdrivende, som antakeligvis langt på vei ville veid opp for lavere momsinntekter.

Ingen kommentarer: