tirsdag 8. september 2009

Et luksusliv i Kongo

En liten kuriositet i saken mot de to nordmennene Joshua French og Tjostolv Moland er at man har fått innblikk i det som vel må anses å være Kongos desidert mest lukrative bransje: Advokatyrket. Dagbladet.no skriver i dag følgende:

10.45: De tiltalte nordmennene forteller at forsvarer André Kibambe ikke vil være til stede i retten i dag; advokaten, som er bosatt i hovedstaden Kinshasa, hevder han har 130 000 kroner utestående og tar ikke turen til Kisangani.

Det er norske myndigheter som skaffet Kibambe til veie, og som hovedsakelig har lønnet advokaten gjennom ordningen fri rettshjelp.


Den godeste Herr Kibambe har altså 130.000 kroner utestående, og da må man formode at han allerede har fått dekket i hvert fall deler av honoraret sitt.

130.000 kroner høres kanskje ikke skrekkelig mye ut for advokatbistand i en slik sak, men la oss sette dette i perspektiv:

En gjennomsnittlig kongoleser tjente i 2008 ca. 40 dollar per måned, altså ca. 240 kroner med dagens kurs. Dette tilsvarer en gjennomsnittlig årslønn på ca. 2880 kroner. Kibambes utestående lønn tilsvarer altså sånn cirka 45 gjennomsnittlige årslønner i Kongo, og da kan vi jo bare formode at han allerede har fått store deler av sin lønn utbetalt, og at dette heller ikke representerer et helt årsverk.

Om man likevel forutsetter en årslønn på "bare" 130.000 kroner for Kibambe så vil det tilsvare en årslønn på over 19 millioner kroner om man overfører det til norske forhold, der en gjennomsnittslønn i 2008 lå på 424.000 kroner. Vel er norske advokater godt betalte, men noe noe sier meg at det er svært få av dem som når opp til slike beløp.

Oppfordringen er helt klar: Ønsker du å leve et liv i vill luksus, flytt til Kongo og bli advokat.

Ingen kommentarer: