mandag 24. august 2009

Den svenske rettsstaten har kapitulert

En svensk internettleverandør har av svensk rett blitt tvunget til å slutte å levere båndbredde til The Pirate Bay, med den konsekvens at en fullt lovlig webside er sensurert fordi den anses å være brysom for underholdningsindustrien. Kina style, ganske enkelt - dog uten det ideologiske tankegodset som vanligvis gjennomsyrer slike sensurglade regimer.

Dommen føyer seg inn i rekken av tvilsomheter fra svensk rett det siste året, og viser tydelig at "söta bror" har kapitulert. Svenskene har blitt en satelittstat for Hollywood, der underholdningsbransjens ord er lov, og der menneskerettigheter såvel som grunnlov settes til side i ny og ne, når det anses nødvendig for å øke profitten.

Stockholm tingrätt sin dom er i det hele tatt så absurd at det er like greit å servere et lite utdrag av den her i stedet for å forsøke å forklare vannviddet (her finnes hele dommen):

”Omständigheterna är sammantaget sådana att Black Internet genom att tillhandahålla internetuppkoppling till fildelningstjänsten The Pirate Bay objektivt sett kan anses som medverkande till de intrång som användare av tjänsten och eventuellt andra gör sig skyldiga till”
The Pirate Bay er altså tiltalt for medhjelp til brudd på opphavsretten. Black Internet risikerte saftige bøter for medhjelp til medhjelp til brudd på opphavsretten, enda det ikke eksisterer noe fellende dom mot den medhjelpende parten enda. Her er det bare å saksøke Netcom for at svindler og planlegging av ran begås med hjelp av deres infrastruktur. Og saksøke for all del Audi for at deres biler ofte benyttes som fluktbiler ved ran. Her snakker vi medhjelp til lovbrudd på høyt nivå!

Flere svenske bloggere skriver naturlig nok om galskapen. Bidra gjerne til å stoppe den gjennom å gjøre som meg og boikotte underholdningsbransjen fullstendig.

6 kommentarer:

Norsk statsborger sa...

Dette begynner å bli latterlig. Eller, det har det vært lenge, nå begynner det å bli absurd.

Skal man sperre google for at det lenker til matriale de ikke har opphavsrett på? Skal vi bannlyse en teknologi som brukes til så mangt annet enn ulovlig fildeling? Leste en artikkel om 'pirat teknologi' på DB som provoserte meg noe inderlig. Jonarlisten nektet å kalle det for bittorrent teknologi simpelt hen fordi det har blitt brukt til ulovlig fildelig. Den store stygge ulven (film/musikk bransjen) har klart å stemple noe som gavner samfunnet til de grader etter sin pipe fordi det ikke er noe som spilles helt etter deres fløyte. Istedenfor å tenke smart, tenke nytt, så vil de heller ødelegge noe utrolig genialt. Hadde vi ikke hatt bittorrent hadde vi ikke hatt Linux etc. Torrent er noe mange bruker fult lovlig i sin arbeidshverdag. Hvorfor? Fordi det rett og slett er så bra at det er blitt det beste.

Herre å provoserende griske bransjer er. Artistene tjener fryktelig lite på cd salg, ettersom ulven sluker hele kaka og lar smulene være igjenn, så å komme her og si at det er artistene det går utover er reinspikka bullshit! Det er veldig enkelt, enten så slår man igjennom eller så forblir man fattig på artist yrket. De som slår igjennom tjener pengene sine på konserter, t-shirts etc. Selve platesalget gavner dem ikke stort, den kaka tar ulven.

Hælvette å forbanna jeg blir. Måtte bare få det ut! :)

Unknown sa...

Så det Israel bör gjöre er med andre ord ikke å kreve at den svenske regjeringen fordömmer Aftonbladets artikkel. Det virker som at det er mye enklere og mer effektivt å gå til Stockholms tingsrett og få dem til å forby trykkeriet å trykke avisen. Jeg håper og tror at enhver domstol, selv i Sverige, ville forstått at dette ville värt et helt uaktuellt inngrep både mot trykkeriet og mot avisen. Jeg er bare så forundret over at det er OK når mediet er elektronisk.

thorkun sa...

Jo, det börjar bli lite löjligt. Det är inte bara ni som reagerar över rättstatens haveri :P Vi förstår det lika lite som ni, men å andra sidan får man väl sluta bli förvånad över sådana här saker längre... det har ju pågått ett tag nu.

Gnurkel sa...

Siden PiratPartiet har så godt med støtte i Sverige (fra 0% - 7% oppslutning på 2 år er fantastisk!) pga disse uholdbare tilstandene, så bør Sverige kunne vise vei.

Jo mer morbid disse sakene blir, jo bedre for den langsiktige situasjonen. Det beste som kunne skje var at Pirate Bay ble dømt på et tvilsomt grunnlag, og nå fortsetter de.

Det må gå så langt at det kommer opp i velgernes bevissthet. Desverre har vi ikke kommet dit i Norge ennå. FrP, Høyre og AP (de tre største partiene) er svært så totalitære i sine holdninger, og de ønsker å "ta" vanlige borgere for at "artisten skal få betalt". AP ønsker tilogmed "3 strikes" i Norge...

Jeg er stygt redd for at dette valget blir avgjørende på mange måter, og uansett hva flertallet av de Norske velgerne måtte ønske og mene, så hjelper det ikke når partiene har egne planer.

Gnurkel sa...

PS "politiske flyktning" - forhåndssensur på din egen blogg? Jeg trodde du av alle ville være imot unødvendige kontroll og sensurmekanismer som kan fjerne kritikk....

Den Politiske Flyktning sa...

Haha, touché! Jeg ble en periode plaget av et troll som tok opp mye plass på tull og tøys, derav forhånssensuren. Dog brukes den ikke til å fjerne kritikk, det skal jeg ikke ha på meg! :)