torsdag 30. april 2009

Gjør som Sverige, Lyse tele


Mandag kommer kjennelsen fra Stavanger tingrett som avgjør om Lyse tele må levere ut sensitive personopplysninger om den påståtte "Max Manus piraten" til en privat aktør - noe som strider kraftig mot folk flests rettsoppfatning.

Tvinges Lyse tele til å levere ut disse opplysningene så er det intet mindre enn en skandale, og dessverre en fortsettelse av den trend som vi ser i resten av Europa, der underholdningsbransjen lik den Sicilianske mafiaen fester grepet om politikere og domstoler, og på den måten sørger for å få dømt sine fiender i farseliknende rettssaker, samtidig som langt grovere kriminelle saker der bransjen selv er involvert, både direkte og gjennom lugubre advokatbyråer og "antipiratbyråer", forsvinner opp i røyk. Rettsikkerheten tilsidesettes for økonomisk vinnings skyld. Korrupsjon, trusler og en absurd lobbyvirksomhet er underholdningsbransjens nye forretningsmodell.

Men det jeg lurer på er hva som hindrer Lyse tele fra å følge sine svenske kollegaer, som etter innføringen av den avskyelige Ipredloven, som lar private aktører agere som politi lik Advokatfirmaet Simonsen forsøker å gjøre i denne saken, rett og slett bedriver sivil ulydighet gjennom å slutte å logge IP-adresser og dermed gjøre loven virkningsløs.

Kom igjen Lyse tele, vis at dere prioriterer enkeltmenneskets integritet fremfor underholdningsbransjens økonomiske interesser!

En annen tragisk sak i denne herlige suppen er Advokatfirmaet Simonsens argumentasjon for å få lov til å leke politi. Man skulle tro at det som i alle fall profilerer seg som et seriøst advokatfirma har en grunnleggende forståelse for hvordan rettsvesenet fungerer, men nei:
Advokatfirmaet Simonsen argumenterer på sin side med at politiet har vist seg svært lite villige til å etterforske piratsaker. Dermed har det gått kraftig ut over opphavsmenn, som ikke får håndhevet sine rettigheter.

Advokatfirmaet Simonsen opplever med andre ord akkurat det samme de fleste som anmelder et lovbrudd opplever. Saken henlegges fordi politiet mangler ressurser og må prioritere alvorligere kriminalitet. Konsekvensen av disse amatøradvokatenes argumentasjon er at den allminnelige mannen i gata altså skal få "politimyndighet" for å kunne håndheve sine egne rettigheter. Borgervern, som det også kalles.

Ingen kommentarer: