mandag 14. juni 2010

En studie i dårlig dømmekraft

Oljen fosser fremdeles ut i Mexicogulfen, to måneder etter ulykken på oljeplatformen Deepwater Horizon, og det finnes ingen tegn til noen snarlig løsning. Konsekvensene for folk, flora og fauna er katastrofale, og kan ikke begynne å måles i penger.

Oljeselskapet BP, ansvarlige for denne katastrofen, har fått sin børsverdi halvert, og så langt hatt utgifter på ca. 1,6 milliarder dollar i forbindelse med katastrofen.

La oss se bort ifra at BP ignorerte advarsler i forkant av ulykken eller at man borrer på slike dyp uten å ha noen form for katastrofeberedskap ("pytt sann, hva kan gå galt?"). Dette er klassisk fremgangsmåte fra oljeselskap som gladelig går over lik for å øke eiernes inntekter. Og oftest går det jo "bra", det vil si uten at media blir alt for nærgående.

Det som virkelig fascinerer meg med denne situasjonen er at når katastrofen er et faktum, media er over alt, USA's president raser, og BP's omdømme er fullstendig i grus, så bestemmer styreleder Carl-Henric Svanberg seg for å reise på ferie. Dette må jo være tidenes stilstudie i dårlig dømmekraft, og om det er slik at herr Svanbergs dømmekraft er så til de grader dårlig, er det ikke nettopp i slike tilfeller et selskap som driver business i den bokstavelig talt skitneste bransjen i verden skal benytte seg av sine rådyre PR-konsulenter? Eller var disse også på ferie?

Foto: Ojan

Ingen kommentarer: