fredag 29. oktober 2010

Slik lures forbrukerne

Fosfat finnes naturlig i mange typer mat, men blir også tilsatt kunstig i mat med den hensikt å binde vannet i maten, slik at man lurer forbrukerne til å betale for vann i stedet for faktiskt kjøtt eller fisk.

Bransjen selv forsvarer bruken av denne totalt meningsløse tilsatsen med at "folk ønsker et billigere alternativ". Hva i alle dager er dette for svadaargument da? Om du kjøper 500g kjøttdeig som bare inneholder 50% kjøtt, og er tilsatt 50% vann og denne koster 40 kr/kg, så får du ikke noe mer for pengene enn om du hadde kjøpt 500g ren kjøttdeig til 80 kr/kg. Om man ikke føler at det er verdt pengene å betale for vann og fosfat da...

I tillegg til å pålegge produsentene å merke fosfat som E450 så burde produsentene også tvinges til å redegjøre for hvor stor del av produktet som er den varen man faktisk tror at man kjøper. For eksempel burde man merket et stykke laks med "1 kg, hvorav 700g laks og 300g vann". Da kunne man også vist sammenlignbare kilopriser der man bortså fra vannet, og på den måten gav forbrukeren muligheten til å se om fosfatfisken faktisk er billigere enn den ferske.

I mellomtiden, unngå matvarer som inneholder E450.

Foto: Smaku

Ingen kommentarer: