mandag 18. januar 2010

Tid og ressurser vs rettssikkerhet 1 - 0


I dag er det personen som begår en forbrytelse som skal straffes for den, ikke eieren av et formål som ble benyttet for å begå forbrytelsen. Dette vil politimester Arne Jørgen Olafsen i Follo på kreativt vis komme til livs:

Mens det i dag er føreren av bilen som identifiseres og bøtelegges, vil han gi eieren av bilen mer ansvar for å spare tid og ressurser på å spore opp føreren, som ofte tar lang tid.

Ja, du leste rett, Olafsen vil nedprioritere den brysomme og overvurderte rettsikkerheten man har i Norge til for å enkelt og effektivt kunne bøtelegge flere. Hvem man bøtelegger og om de er skyldige eller uskyldige spiller ikke så stor rolle. De er tross alt skyldige i å eie en bil, og det er naturligvis grunn nok i seg selv til å bli bøtelagt!

Neste steg må naturligvis bli å kvitte seg med domstolene. De er alt for tid- og ressurskrevende. Bare tenk hvor mange mistenkte kriminelle man kunne bøtelagt og straffet om det var opp til politiet å dømme - på stedet og uten tidkrevende advokater og juryer og lekdommere og denslags?

Forslaget føyer seg forøvrig inn i hva som synes å være en ny trend i hele Europa. "Man kan ikke lage omelett uten å knuse noen egg" snarere enn "det er bedre å frigi hundre skyldige enn å dømme en uskyldig". Rettsstatens forfall, med andre ord.

Foto: elephanteum

1 kommentar:

hekkenmin sa...

Bra komentert. Håper Olafsen leser dette og tenker seg om, eventuelt skaffer seg en annen jobb.
I Oslo er det opprettet en slags sameieordning av biler. Her må det altså føres en skikkelig loggføring hvis Olafsen får det som han vil. Og dette er bare et tilfelle av mange feller systemet til Olafsen kan felle....