tirsdag 16. desember 2008

Ap og innskrenkning av det kommunale selvstyret

Ap's Jan Bøhler truer hovedstaden med lovendringer som setter til side det kommunale selvstyret og tvinger alle utesteder til å stenge tappekranene kl. 2. Dette er angivelig en fabelaktig måte å få bukt med nattefylla i Oslo på. Gledesdreperen Dagfinn Høybråten henger seg naturligvis på Bøhlers overformynderplan: Så klart, om man blir tvunget til å gå hjem en time tidligere så vil man jo ikke finne på å slå ned medkøende i taxikøen, eller ende opp med munnhuggeri utenfor utestedet.

Jeg har vanskelig for å tro at den siste timen er så avgjørende som Bøhler og Høybråten vil ha det til. Min erfaring er at det ikke er tiden på døgnet men mengden inntatt alkohol som påvirker dømmeevne og motorikk. Og dersom de virkelig ville komme fylla til livs, hvorfor ikke bare stenge kranene kl. 22 i stedet? Eller kl. 20? Eller rett og slett bare stenge dem, punktum? Det må jo være den ideelle løsningen på problemet.

Jan Bøhler ønsker å gi inntrykk av å ville "hegne om det kommunale selvstyret", og at det derfor ikke er ønskelig å tre en slik regulering ned over hodene på lokalpolitikerne. Men om lokalpolitikerne ikke gjør som han vil så blir det likevel resultatet. Fremgangsmåten er symptomatisk for Arbeiderpartiet: Man innskrenker det kommunale selvstyret gjennom trusler om sanksjoner. Inndragning av lovede midler til vei- og baneutbygging i Bergen dersom lokalpolitikerne ikke "frivillig" går med på flere og dyrere bomstasjoner. Lignende trusler om ikke kommunen "frivillig" gjeninnfører piggdekkavgiften som de vedtok å fjerne. Eksemplene er mange, og dekker et vidt spekter av situasjoner.

Men klart, Bøhler og Ap hegner gjerne om det kommunale selvstyret - så lenge dette selvstyret gjør akkurat hva Bøhler og Ap vil.

Ingen kommentarer: