torsdag 4. desember 2008

En naturlig konsekvens

En helt naturlig konsekvens av underholdningsbransjens heksejakt på sine kunder, og politikeres ukritiske logring for denne bransjen, fører naturligvis til at de forfulgte kommer opp med alternativer for å beskytte seg selv. Dagladet.no melder i dag at The Pirate Bay allerede jobber med en løsning for å anonymisere sine brukere. Dette kan for eksempel gjøres gjennom en slags proxytjeneste i bittorrent-klienten.

Ja, dette er jo gode nyheter for en kriminalisert ungdomsgenerasjon, og oss litt eldre som iblandt lar oss friste til å laste ned en ny singel bare fordi vi ikke orker å ta oss til nærmeste musikkforretning, eller kjøpe DRM-infiserte, lovlige musikkfiler på nettet. Men er det virkelig så gode nyheter? Både ja og nei.

Underholdningsbransjens utrettelige og håpløse kamp fremskynder utviklingen av løsninger som nødvendigvis også vil komme de virkelige cyberkriminelle til gode. Hvor mye enklere og mer risikofritt blir det ikke å distribuere barnepornografi, for eksempel, dersom man kan anonymisere P2P-teknologien? Litt kryptering her og der, og vips så er det en svært komplisert prosess å spore avsender, mottaker og innhold. Underholdningsbransjen gjør altså politiet en riktig bjørnetjeneste her, samtidig som de gjør seg enda mer upopulære, og ikke minst: Alt dette får sannsynligvis ingen effekt på piratkopieringen.

1 kommentar:

olegil sa...

Bortsett fra at krypterte nettverk finnes allerede. Å tro at man skal greie å hindre folk fra å sende private bilder med umoralsk innhold til venner og bekjente er heller naivt.

Litt som at myndighetene i en del land er skeptiske til rifler med såkalt hylseløs ammunisjon, der kruttet er faststoff og formet som en patronhylse. Det blir så vanskelig å finne gjerningsmenn uten tomhylser, er argumentet. Jaha, hva med revolvere, hagler, enkeltskuddsrifler, jakkelommer som en kan putte tomhylsene i etc?

Og forresten: å kopiere sider fra en bok på biblioteket for å lese senere har alltid vært lov, hvorfor skal det være anderledes bare for at boka er lagret elektronisk?