fredag 12. november 2010

Avgifter er løsningen på alt

Norske myndigheter fornekter seg ikke når det gjelder å introdusere nye avgifter. Nå skal den frivillige ordningen med kjøp av klimakvoter for flyreiser, som ble introdusert i 2006, bli obligatorisk. Jepp, det blir rett og slett enda et obligatorisk påslag på billettprisen. Dette betyr i kroner og øre et sted mellom 40 og 320 kroner dyrere flybilletter for reiser innenfor EU og EØS.

Om dette med å klimakompensere for sine flyreiser er et viktig poeng for den sittende regjeringen så kunne man jo brukt litt av de myndighetspålagte avgiftene til dette allerede i dag (for eksempel en del av CO2-avgiften som allerede kreves inn...)? Og hvorfor ikke gjøre samme sak med bilavgiftene? Ta et par hundrelapper av årsavgiften og øremerk det til klimakompenserende tiltak, så blir jo hele den norske bilparken "grønn" i en håndvending?

Dessverre stikker nok ikke engasjementet så dypt hos våre folkevalgte. Her er det avgifter for avgiftenes skyld som gjelder. Om man betaler dobbelt eller trippelt for "miljøet" er helt uvesentlig. Og hvilke konsekvenser dette kan få for konkurransekraft og distriktene spiller ingen rolle.

Ingen kommentarer: