mandag 10. mai 2010

Målet helliger jo alltid middelet

Det holder ikke at bilister blir overvåket i bomstasjoner og på strekninger med gjennomsnittsmåling av fart. Nå vil EU innføre GPS-overvåking av alle biler, under påskudd av å ville redde liv. Ja, målet helliger vel som vanlig middelet i Brüssel, slik man har sett det tidligere i diskusjoner om blant annet sensur av Internett. Og har man vel implementert en slik teknologi så vil bruksområdene sakte men sikkert utvides. Det kan jo være kjekt å se hvor poden, som har lånt bilen for kvelden, er på vei? Eller kanskje politiet ønsker å aktivere sporingen på en bil som er meldt stjålet? Ingen problem. For ikke å snakke om de fabelaktige, helautomatiske mulighetene som åpner seg for fartsovervåking. Nå kan man sende ut fakturaer automatisk til alle som på et eller annet tidspunkt har brutt fartsgrensen. Norske politikeres våte drøm, utvilsomt.

Datatilsynet er klokelig nok skeptiske til en slik ordning, men har tidligere vist at de lar seg overkjøre (bokstavelig talt) i saker som har med overvåking av bilister å gjøre. De klarer nok sikkert å svelge en kamel eller to til.

1 kommentar:

Unknown sa...

Denne har jeg nesten venta på. Det er i den retning alt går, desverre.

Det som jo er litt morsomt er at jeg har brukt 'automatisk fartsbot' argumentet mot folk som har vært overveldende positive til overvåking (mot terror selvfølgelig, og som oftest med argumentet 'så lenge du ikke har noe å skjule... osv').

Jeg har prøvd å forklare disse flokk-gjengerne at nordmenn dør ikke i terrorangrep. Nordmenn dør på veien. Så om de vil ha et overvåkingssystem for å redde liv, så bør de forlange GPS i bilen som automatisk sender fartsbøter o.l. Da skifter de selvfølgelig tone og mening. For i trafikken har de selvsagt noe å skjule.

Men, men... Kanskje det er dette som skal til for at folk skal skjønne at overvåkingen aldri kommer til å bremse eller stoppe om vi ikke setter ned foten NÅ og starter reverseringen av denne perverterte trenden vi har sett de siste 8-10 årene. Det er lov å håpe iallefall.