torsdag 5. mars 2009

Juss og politikk er to forskjellige ting


Dagbladets kommentator Jan Omdahl er skuffet over The Pirate Bays frontfigurer og deres manglende "piratflagg" under den nylig avsluttede rettegangen mot dem.
De siste årene har Peter Sunde og Fredrik Neij vært intelligente, teknologisk sofistikerte og visjonære talsmenn for The Pirate Bay, nettet og delingskulturen, og samtidig arrogante og frekke i sin argumentasjon mot den konservative underholdningsindustrien.

MEN I RETTSSALEN har pipa fått en annen lyd. Det har slått meg en rekke ganger disse to ukene; hvordan bråkjekkhet og nettvisjoner er erstattet av et systematisk forsøk på å bagatellisere The Pirate Bays betydning for nettsamfunnet, og de tiltaltes betydning for The Pirate Bay.

I stedet for å stå på barrikadene for delingskulturen og mot dinosaurene i film- og platebransjen, har de tiltalte og deres advokater fremstilt seg som bare ditt eller bare datt; bare systemansvarlig, bare medietalsmann, bare uskyldige mellommenn.
Uten at jeg skal påstå å kjenne til hverken denne gjengen eller andre i miljøet så må jeg jo si at det neppe kan komme som noen overraskelse eller skuffelse på noen at forsvarets strategi går ut på å så tvil om hvem som kan holdes ansvarlig for websidens drift, og om teknologien bak den i seg selv er straffbar. Selv om underholdningsbransjen gjorde alt de kunne for å gjøre rettsaken til renspikket politikk så har forsvaret stått hardnakket på teknikalitetene. Selvsagt, og takk for det.

At Peter Sunde & co. har pratet politikk og tilkjennegitt sine synspunkter på opphavsrett i andre fora ble jo av aktoratet, i mangel på håndfaste bevis, forsøkt brukt som et argument for domfellelse. Som om det er straffbart å ha politiske meninger (skjønt, det kommer vel kanskje i versjon 2.0 av IPRED-loven som nylig ble innført i Sverige...). De tiltalte lot seg klokelig nok ikke lokke til å prate politikk.

Det finnes en tid for politikk og det finnes en tid for juss. Så snart jussen er overstått kan piratflagget atter heises, og politikken diskuteres.

Foto: Chaouki

1 kommentar:

Elg sa...

Det gjorde utruleg godt å lesa innlegget ditt om glamourjentene! Det varmar hjarta å sjå at folk er kritiske til denne utviklinga. Det verkar som om folk blir dummare og dummare. Puppemodellane er sjølvsagt uintelligente, men det er jo like urovekkjande at store delar av befolkninga tykkjer at dette er heilt topp underhaldning. Sjå berre på Big Brother. Deltakrane blir diverre kjendisar for livstid. Kva følgjer får dette for samfunnet? Media har jo ordna det slik at det no er deltakarane i Big Brother som er samfunnet sine førebilete. Dermed endrar dei haldningane til heile folket. Er det ønskeleg med ei befolkning som berre har lyst til å lesa om glamourmodellar?